tiistai 5. heinäkuuta 2016

Vinhan kirjakaupassa

Koko ikäni olen viettänyt kesät Ruovedellä ja aina on katukuvaan kuulunut Vinhan kirjakauppa, jonka Kustaa Wilenius perusti vuonna 1903 alkuun omaan kotiinsa kirjojen myynti- ja sitomistoimistoksi. Liike on toiminut nyt samassa talossa yli 80 vuotta ja sitä pyörittää jo neljännen polven kauppias.
Vuosien varrella tuotevalikoima on muuttunut ja mukaan on tullut pokkareita ja harrastekirjoja, mutta hyvä palvelu ja tunnelma on säilynyt.


Mäkin olen lapsesta saakka käynyt joka kesä Vinhalla; on ostettu värityskirjoja, paperinukkeja ja postikortteja kirjojen lisäksi niin mulle kun meidän tytöillekin ja sieltä löytyy nykyään myös hyvä valikoima tarroja, joita nyt viime aikoina olen hamstrannut kalenterituunausta varten.

Kaksi ylempää kuvaa Googlen arkistoista.


Käytiin taas ostoksilla ja mukaan pääsi paksu dekkari lomalukemiseksi ja sitä nyt tarvitaankin näinä koleina ja sadekuurojen katkaisemina päivinä. Tarrojakin taas valkkasin oikein ajan kanssa varastoon.
Juteltiin pitkään 82-vuotiaan nykyisen kauppiaan äidin kanssa, joka omien sanojensa mukaan tekee töitä edelleenkin Raamatun sääntöjen mukaan kuutena päivänä viikossa kirjakaupassa. Hänen isänsä oli töissä liikkeessä vielä 94-vuotiaana.
Lähikunnista kaikki kirjakaupat on jouduttu lopettamaan, koska ihmiset kuulemma ostavat netistä ja käyvät Keskisellä ja Ideaparkissa sankoin joukoin. Kuntakaan ei tue omaa kirjakauppaansa, vaan koulukirjatkin tulevat muuta kautta, mikä on tosi sääli. 
Nuorekkaana säilynyt myyjärouva kertoi, että lähinnä kesäasukkaat pitävät liikettä pystyssä ja talvella on tosi hiljaista ja joutuu miettimään millä saa sähkölaskut yms. maksettua.
Nyt kesällä mm. Outi Pakkanen ja Eppu ja Kurt Nuotio ovat tehneet kirjailijavierailuja Vinhalle, että välillä on onneksi kyllä välillä vilkkaampaa.

,

Mun isäni edelleen tilaa tulostuspaperia, vihkoja ja kirjoja Ruovedeltä asti, vaikkei pääse enää itse sinne asioimaan. Ja mekin muuten hommattiin uusin Seppo Jokinen vartavasten Vinhalta.
Toivoisi että tuollainen vanha ja maineikas liike, jossa on rauhallinen vanhanajan tunnelma pystyisi jatkamaan toimintaansa.  Kuulemma monet kesäasukkaat käyvät hakemassa joululahjapakettinsakin sieltä kannatuksen vuoksi, kivasti ajateltu:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti